Geschiedenis:
In 1910 werd een stuk heideveld bij Soesterberg aangekocht door particulieren en gebruikt voor vliegshows. In 1913 kocht de Nederlandse Staat het gebied op en werd het ingericht als
volwaardig militair vliegveld, dat een rol gespeeld heeft tijdens de wereldoorlogen. Gedurende de Koude Oorlog verbleven Amerikanen op de vliegbasis.
In 2008 werd de vliegbasis buiten gebruik gesteld en overgedragen aan de provincie Utrecht. In de jaren daarna werd een deel van de infrastructuur gesloopt en werden wandel- en fietspaden aangelegd. In 2014 werd het terrein opengesteld voor het publiek. Het kent het breedste fietspad van Nederland: de oude landingsbaan van 45 meter breed, die overigens gesloten is gedurende het broedseizoen. Sinds 2017 is het terrein in het bezit van het Utrechts Landschap.
Natuurwaarde:
Park Vliegbasis Soesterberg is met 375 ha een schitterend natuurgebied. Omdat Defensie het terrein niet bemestte bevat het zeer voedselarm grasland (‘schraalgrasland’) met een grote biodiversiteit. Daarnaast bevat het terrein stukken bos en heide. Met vijf ecoducten is het Park verbonden met andere gebieden in de Utrechtse Heuvelrug.
Bijzondere soorten: veldleeuweriken, grauwe klauwieren, houtsnippen, haviken, zeldzame paddenstoelen, blauwvleugelsprinkhanen, 8 verschillende soorten vleermuizen (overwinteren in bunkers), vier soorten dikkopjes (vlinders), kommavlinders, zandhagedissen, levendbarende hagedissen, reeën, dassen, bunzings en boommarters. Tijdens de trek soms rode wouw en grauwe kiekendief.
Praktische info:
Datum excursie:
21 oktober. Jan de Lange (vogels) en Bep van Haelst (planten) begeleiden de excursie.
Locatie:
we verzamelen om 08:30 op de Sportweg bij het zwembad en van daaruit gaan we met de auto naar Soesterberg. Er zijn 5 parkeerplaatsen bij het terrein, we verzamelen daar
op P3. Aan het begin van de tocht bezoeken we ook de uitkijktoren (33 meter), waarvandaan je het hele terrein kunt overzien en komen ook langs een zgn. eikenstrubbenbos.
We verwachten rond 13:00 uur weer terug in Kockengen te zijn
Opgave: via de website van de Natuurgroep (bij activiteiten/excursies).
Pagina voor het aanmelden
Geef even aan of je eventueel zou kunnen rijden. Bij meerijden: graag een bijdrage in de benzinekosten van € 8,- aan de chauffeur.
In je navigatie kun je opgeven: Verlengde Paltzerweg 3, Soest.
Op het terrein bevindt zich ook het Nationaal Militair Museum www.nmm.nl
Het museum vormt geen onderdeel van onze excursie, maar uiteraard kunnen deelnemers besluiten langer te blijven om na de excursie dit museum te bezoeken.
Nog een waarschuwing zoals vermeld op de website:
“In het gebied zijn niet-gesprongen explosieven aanwezig. De wandel- en fietspaden zijn gecontroleerd en veilig bevonden. Ga niet van de paden af”.
Je bent van harte welkom op deze excursie, neem vooral je verrekijker mee.
De excursiecommissie