NL Doet dag bij de Natuurgroep Kockengen

Op 11 en 12 maart 2016 was het NL Doet dag, op deze dag gingen ruim 300.000 vrijwilligers samen met duizenden organisatie in heel Nederland aan de slag. Bij de Natuurgroep Kockengen werden op de NL Doet dag nieuwe nestvlotjes gemaakt voor de Zwarte sterns. Deze zeldzame vogel broedt jaarlijks in het Polderreservaat Kockengen op de nestvlotjes die door de Natuurgroep worden uitgelegd.

De Zwarte stern broedt nog met ca. 1.400 broedparen in Nederland en is een zeldzame vogel van het polder- en moeraslandschap. Vroeger broeden deze vogels in plantenrijke sloten op de krabbenscheer en bij elkaar gedreven wortelstokken en andere plantenresten. De krabbenscheer is vrijwel verdwenen en de sloten zijn voor de zwarte sterns te schoon geworden.

Om de zwarte sterns te helpen bij het vinden van een geschikte broedplaats is men vanaf de jaren 70 nestvlotjes gaan maken en uitleggen. Momenteel broedt ca. 90% van de zwarte sterns in Nederland op nestvlotjes.

Op zaterdag 12 maart kwamen er 14 vrijwilligers (7 volwassen en 7 jeugd) naar de NL Doet dag van de Natuurgroep Kockengen. Ook wethouder Linda van Dort van de gemeente Stichtse Vecht kwam een handje helpen. Na een korte lezing over de zwarte sterns, werd er gedemonstreerd hoe de nestvlotjes in elkaar gezet moesten worden. Daarna ging iedereen enthousiast aan de slag. Er werd druk geschroefd en getimmerd en gaas op maat geknipt. En al deze bedrijvigheid had een prachtig resultaat: 30 nieuwe broedvlotjes voor de zwarte sterns. Eind april worden de nestvlotjes weer uitgelegd in het Polderreservaat. Rond 1 mei zijn de zwarte sterns weer terug van hun winterverblijf in Afrika en zullen dan hopelijk weer gaan broeden in het Polderreservaat op de (nieuwe) nestvlotjes.

Het hout en plaatmateriaal voor de nestvlotjes werd ter beschikking gesteld door Hout- en Bouwmaterialenhandel fa. N. Roest uit Kamerik. De overige materialen (beits, gaas, ed) konden aangeschaft worden door een financiële bijdrage van het Oranje fonds.

Fotos Theo van Schie