Eerste NGK werkdag in het nieuwe jaar

Op zaterdag 9 januari 2016 heeft de Natuurgroep Kockengen onderhoud uitgevoerd aan de beplantingen langs de Joostendammerbrug/N 401. Met 25 vrijwilligers zijn alle omgewaaide bomen en struiken (van zomerstorm eind juli 2015) gesnoeid en opgeruimd.

Aan weerszijden van de Joostendammerbrug in de N401 zijn beplantingen aangebracht om vogels te dwingen hier hoger te vliegen. Zo vliegen ze hoog over de N 401 en worden aanrijdingen met het verkeer voorkomen. Tijdens de zomerstorm van eind juli 2015 zijn er diverse bomen en struiken omgewaaid waardoor er gaten in deze beplantingen zijn ontstaan. Door de omgewaaide bomen en struiken nu te snoeien komt er weer ’licht en lucht’ in en zal de beplanting opnieuw uitlopen en opgroeien en zo de open ruimte weer opvullen.

Zaterdag 9 januari is er gesnoeid door 25 vrijwilligers waarvan 4 MAS-ers, leerlingen die hun maatschappelijke stage uitvoeren op de werkdagen van de NGK. Deze werkplek was alleen per boot bereikbaar, het overvaren van alle materialen, gereedschappen en deelnemers was op zich al een klus. Maar ook hier geldt: vele handen maken licht werk, en alles is droog over gekomen.

Het vrijkomende snoeihout is voorlopig op hopen klaar gezet, dit wordt op een later moment, als de windrichting gunstig, is verbrand. Op deze 2e werkdag zal ook een gedeelte van het achterliggende rietland gemaaid worden. Daarnaast zullen er een aantal nieuwe jonge bomen aan de beplantingstrook langs de Joostendammerbrug worden toegevoegd.

Foto's Theo van Schie