Boomfeestdag 2015 in de gemeente Stichtse Vecht

Verslag door Paul Vlaanderen

Voorheen was het Boomplantdag, maar omdat er niet alleen gepland wordt maar ook gezaagd, is de naam op een gegeven moment veranderd in Boomfeestdag. Nu bijna alle plantsoenwerk door gemeentes wordt uitbesteed, gaat de deelname van het aantal gemeentes landelijk achteruit. Gelukkig gaat het in de gemeente Stichtse Vecht goed, het aantal klassen dat aan de Boomfeestdag mee doet, stijgt elk jaar. Dit is vooral te danken aan het werk van Brenda (gemeente) geholpen door de vrijwilligers van het GLOP, Carolien (MEC) en de Natuurgroep Kockengen. En natuurlijk aan de schoolkinderen die het werk doen, de onderwijzers en ouders. Het waren feestelijke dagen met mooi weer. De kinderen vonden het heerlijk om de takken af te zagen, ze konden niet dik genoeg wezen.

Leden van de Natuurgroep Kockengen hebben vooraf op 6 groepen 8 over bomen verteld en zijn op 5 plaatsen met de kinderen wezen werken. Op 4 maart ging de Wegwijzer aan het werk op het landgoed “Wei en Wed“ in Kortrijk, waar 30 knotwilgen van hun pruik werden verlost. In Nieuwer ter Aa werd door de School met de Bijbel op het schoolplein 13 grote knotwilgen ter hand genomen.

Op 11 maart was ’t Kockenest aan de beurt, ze werkten in het Polderreservaat nadat wethouder Jaap Verkroost als startsein de eerste tak had afgezaagd, waarna de kinderen 15 knotwilgen, 5 grote wilgenstruiken en een aantal elzen afzaagden. Om 10.30 kwam de van Doornschool een 100-tal bomen poten, toen ze om 11.45 uur daarmee klaar waren, wilden ze ook graag nog wat zagen. Gelukkig was er nog een hoekje waar nog een paar bomen stonden en konden ze zich daar nog op uitleven. Het waren fantastische dagen en we waren verbaast dat er zoveel werk verzet was met dank aan een ieder die zich hiervoor ingezet heeft.