Wie doet er mee met de flexibele maaigroep

Veel mensen genieten van de kenmerkende rietlanden rondom Kockengen. Prachtige (natuur)gebieden met het hele jaar door veel vogels en bloeiende planten.

Om deze rietlanden in stand te houden is het nodig dat er regelmatig gemaaid wordt.
Door steeds delen van het rietland te maaien ontstaat er een divers gebied met daarin zowel jong als oud riet. Alle lokale moerasdieren en - planten vinden daar een eigen plek.

Riet maaien kan niet altijd. Het rietland is vooral goed te maaien als het gevroren heeft zodat de mensen en machines niet wegzakken.
Daarnaast mag het riet niet te nat zijn ivm het verbranden en moet de windrichting vanaf de weg en de bebouwing staan. Om volgens plan te maaien moeten we dus gebruik maken van een gunstige samenloop van de weersomstandigheden.

Daarom zoeken we mensen die opgeroepen kunnen worden om mee te helpen op die gunstige momenten (dus ook door de weeks). We weten ongeveer twee dagen van te voren dat er een mogelijkheid komt om het riet te maaien.
Het werk is niet zwaar en bestaat uit het bij elkaar harken van het riet op wiersen en het begeleiden van het gecontroleerd verbranden van het riet.
En incidenteel wegzagen van jonge boompjes uit het rietland. Het maaien gebeurd met een maaimachine en wordt meestal uitbesteed aan een loonwerker.

We beginnen meestal in de tweede helft van de ochtend omdat het riet dan droger is en gaan door tot het einde van de middag.

Je kunt ook een deel van de dag meehelpen.
De werkzaamheden worden uitgevoerd in het winterseizoen tot uiterlijk half maart.

Wil/ kun je ook (af en toe) meehelpen? Stuur dan een berichtje naar Ben van der Horst ben.van.der.horst@natuurgroepkockengen.nl

Wij maken een lijst en sturen een berichtje rond als er gemaaid kan worden.

P.S. Helpen bij het riet maaien is niet moeilijk en vooral heel gezellig. Doe dus allemaal mee.