Natuurommetje naar eendenkooi Haarzuilens

Op zaterdag 13 december 2014 ging het NGK-natuurommetje voor de jeugd naar de eendenkooi van Haarzuilens.

Foto's en verhaal: Theo van Schie

Op zaterdag 13 december 2014 ging het NGK-natuurommetje voor de jeugd naar de eendenkooi van Haarzuilens. Toos Hulshoff, vrijwilligster van Natuurmonumenten, gaf een rondleiding door de oude eendenkooi aan een groep van 11 jeugdleden en 6 begeleiders.

De groep kreeg een kijkje achter de schermen van de eendenkooi en veel informatie over het vroegere kooibedrijf: hoe werden de eenden gevangen , de samenwerking met het kooikerhondje, wat voor werkzaamheden had de kooiker allemaal nog meer te doen, wat werd er met de gevangen eenden gedaan, en nog veel meer interessante natuurzaken. Zo werden er oa. Judas-oren (een paddenstoel) op een vlierstruik bekeken.

De eendenkooi van Haarzuilens stamt uit 1741 en is in bedrijf geweest tot 1963. De eendenkooi is sinds 2000 eigendom van Natuurmonumenten. Een groep vrijwilligers voert het onderhoud uit en probeert de oorspronkelijke inrichting van de eendenkooi zoveel mogelijk te herstellen. En de vrijwilligers verzorgen er excursies.

Door het beheer van de eendenkooi door de eeuwen heen en de afgelegen ligging is een bijzonder stukje natuur ontstaan. Een bos met de kooiplas, rietkragen, zeer oude knotbomen, mooi begroeid met mossen en paddenstoelen, hakhout en een oude hoogstamboomgaard. Naast de eenden komen er ook allerlei andere vogels en dieren voor in het gevarieerde kooibos zoals hazen en reeën. De vrijwilligers van Natuurmonumenten proberen deze variatie in stand te houden. Voor de uilen zijn er speciale nestkasten opgehangen in samenwerking met de Nestkastenwerkgroep van de NGK.