Jubileumprijsvraag - vraag 5

Nachtvlinders

Sinds 2010 inventariseert de Natuurgroep Kockengen nachtvlinders in het Polderreservaat Kockengen. Van april t/m oktober wordt er maandelijks een avond geïnventariseerd met behulp van speciale lampen met een vanglaken en lichtval.

Uit Nederland zijn er meer dan 2400 soorten nachtvlinders bekend, ca. 1450 horen tot de zogenaamde micro nachtvlinders en ca. 850 soorten tot de zg. macro nachtvlinders.

De inventarisatie van de Natuurgroep Kockengen richt zich in eerste instantie op de macro nachtvlinders.

Tijdens de recente inventarisatie avond van augustus 2014 is de 200ste macro-nachtvlindersoort voor het Polderreservaat waargenomen!

Een prachtig resultaat na vijf jaar inventariseren dat nog maar weer eens geeft hoe groot de biodiversiteit van dit gebied is. Naar verwachting zal de totaallijst met waargenomen soorten nog verder uitgroeien.

Doordat er maandelijks maar een avond wordt geïnventariseerd, een moment opname, zullen veel soorten nog niet zijn waargenomen.

Nachtvlinders kunnen we ook waarnemen in onze eigen omgeving. Vertegenwoordigers van een algemeen voorkomende nachtvlinder familie zien we regelmatig in en om het huis (op de ramen). Kenmerkend van deze familie is de zijwaardste vleugelhouding als de vlinder in rust zit.

De Nederlandse naam van deze nachtvlinderfamilie is afgeleid van de manier van voortbewegen van de rupsen.

Wat is de Nederlandse familienaam van deze algemeen voorkomende nachtvlinders?

Antwoorden kunnen tot 24 augustus 2014 opgestuurd worden naar jubileum@natuurgroepkockengen.nl.


Foto: Winnie van Eck