Ooievaars

Tekst en Foto's Ineke Berger-Versteegh

Afgelopen vrijdag fietste ik samen met mijn man weer eens sinds lange tijd een tochtje langs Nieuwkoop/de Meije. Ik was er al een jaar of vijf niet meer geweest. Hoe prachtig is het daar geworden! Natuurmonumenten lijkt het hele gebied aangekocht te hebben. De plaatselijke bevolking is er niet zo blij mee, ik zag een bord met de tekst: ze maken hier een moeras. Fantastisch vond ik ook het nieuwe gebied van Natuurmonumenten waar een wandeling van 2.2 km is uitgezet.

Jammer dat mijn conditie het niet toeliet, maar dat pad (Jos Gemmekepad) gaan we zeker binnenkort lopen. Nu zie je er nog grutto’s, tureluurs en die vertrekken eerdaags weer naar Afrika.

Maar ik vond het prachtig! Keek werkelijk mijn ogen uit! Superlatieven schieten te kort. Zeldzame bloemen, zoals de scabiosa, veel vlinders omdat de bermen niet gemaaid worden, etc. Ik heb erg veel foto’s gemaakt. J

Als klap op de vuurpijl zagen we een ooievaar met twee jongen op het nest. De ouder was druk bezig met hen te leren hoe ze zich als volwassen vogel horen te gedragen. Een machtig gezicht: als de moeder zich poetste, deden zij dat na, ze strekte haar poot naar achteren om een vliegbeweging te instrueren. Zo’n mooi schouwspel en zie haar beschermende vleugel over de jongen heen. Sommige mensen denken dat je de ooivaars verjaagt als je te dichtbij komt. Onzin, ze komt echt niet van haar nest af als ze jongen heeft en ik was dus in de gelegenheid om dit schitterende tafereel met mijn telelens vast te leggen. Ik hoef niet te zeggen dat ik heb genoten, dat blijkt wel uit mijn enthousiaste verhaal. Het was ook nog eens prachtig weer, mijn dag kon niet meer stuk!

En wat een leuk terrasje (heette de blauwe Meije), daar gaan we zeker ook nog eens heen. Nu jammer genoeg niet gelukt

Ik herinnerde me ineens de docu Beleef de lente van een paar weken terug. Daarin werd door de boswachter iets verteld wat mijn man en ik nog niet wisten:

Een ooievaar legt vaak meerdere eieren. Die komen uit, maar ze zal nooit meer dan drie jongen laten opgroeien. Ze vrat er eentje op en gooide de twee anderen zo uit het nest, dat lieten ze dus zien. Het lijkt heel luguber, maar het is heel erg gemakkelijk te verklaren: ze kan niet voor zes jongen eten vinden. Zo mooi zit de natuur dus in elkaar.