Zomeravondwandeling Natuurgroep Kockengen

Tekst en Foto's Ineke Berger-Versteegh

De Natuurgroep Kockengen (NGK) bestaat dit jaar 40 jaar en organiseerde op als één van de jubileumactiviteiten op 21 juni - het begin van de zomer - een tweeënhalf uur durende avondwandeling door het prachtige Polderreservaat in Kockengen. Een gebied met een zeer grote rijkdom aan flora en fauna.

Maar liefst 24 deelnemers, waaronder ook een aantal kinderen, gewapend met goede schoenen en een verrekijker, scoop of fototoestel (voornamelijk uit Kockengen, maar ook mensen uit Woerden, Maarssenbroek en Maarssen hadden de moeite genomen om naar het Kockengense platteland te komen). Zij lieten zich op deze eerste prachtige zomeravond onder een blauwe lucht en bij een heerlijke temperatuur rondleiden en luisterden zeer aandachtig naar de enthousiaste verhalen van de gidsen van de NGK: Theo van Schie en Paul Vlaanderen.

Zij vertelden het publiek over de (bijzondere) wilde planten die er groeien, zoals de gevlekte rietorchis, de grote ratelaar (die zo genoemd wordt omdat de zaden “rammelen“), gewone koekoeksbloem, het moeras-vergeet-me-nietje, de zwanenbloem, rolklaver, blaasjeskruid (een watervlo etend plantje), etc., etc…. en beantwoordden de vele vragen.

In het riet werden diverse rietvogels gehoord, waaronder de kleine karekiet. Maar het meest bijzondere is toch wel de zwarte sternkolonie (de grootste van de provincie Utrecht).

Er zijn inmiddels maar liefst 33 jonge vogels geteld! Zij gaven ook nog een show weg: de vogels scheerden over de groep gretig belangstellenden. Ook werd er nog een volwassen ringslang gespot, zeer bijzonder. Een roesje (nachtvlinder) werd gesignaleerd door een oplettende deelnemer en er werden ook larven van het elzenhaantje (een soort torretje) aangetroffen.

Een ander zeer actueel onderwerp dat de aandacht kreeg (in ons natte Kockengen) was de waterhuishouding en het schonen van het water door het rietfilter.

Kortom, het was een zeer boeiende, leerzame, mooie eerste zomeravond met enthousiaste gidsen en een zeer geïnteresseerd publiek.

Voor herhaling vatbaar NGK!

Foto's