Natuurommetje door Over Holland

Zaterdag 12 april, organiseerde de Natuurgroep weer een natuurommetje.
Dit maal een vroege vogelexcursie door het bos van het landgoed Over Holland bij Breukelen.

Om 6.30u vertrokken de deelnemers vanuit Kockengen om nog voor zonsopkomst bij Over Holland in het bos te zijn. Een prachtige morgen met nog wat nevel en veel vogel(zang) waarnemingen.

De deelnemers hoorde oa. de zang van de zanglijster, merel, roodborst, winterkoning, zwartkop, diverse mezen en de roffel van de grote bonte specht. Ook de activiteiten in de blauwe reigerkolonie werden bekeken.

De deelnemers kregen tips over hoe je al deze geluiden uit elkaar kunt houden. Zo klinkt de contactroep van de zwartkop als het getikt van twee ketsende steentjes. En zingt een zanglijster altijd vanaf een hoge zangpost zijn lied: korte stukjes die steeds 2-3x herhaalt worden.

Maar er was ook aandacht voor de planten op de bodem van het bos. Voorjaarsbloeiers zoals hondsdraf, robertskruid, ere-prijs, dovenetel en look zonder look werden gezien.

Voor vele was het hoogte punt wel het moment toen de zon op kwam en over het weiland midden in het bos scheen door de nevel. En in die nevel werd langzaam maar zeker een groep Lakenvelders zichtbaar.

Het was voor 8 deelnemers dan ook zeker de moeite waard geweest om vroeg uit de veren te gaan voor dit natuurommetje.

Tegen 9.00u waren we weer terug in Kockengen.

Het volgende natuurommetje voor de jeugd is op zaterdag 17 mei, informatie verschijnt tzt op de website van de NGK

Foto's Theo van Schie