Spreeuwenslaapplaats in Kockengen

Een groep Spreeuwen heeft sinds een paar weken het rietland ten noorden van Kockengen (richting voetbalveld) uitgekozen als overnachtingsplaats.

We raden u aan deze spreeuwenslaapplaats te bezoeken en daar bij zonsondergang een tijdje te gaan zitten om te kijken. Ongeveer een half blijven ze daar zwermen, draaien, golven, verspreiden en weer samenballen totdat ze eindelijk in misschien een halve minuut zich in hun slaapplaats laten vallen.

Als u geluk heeft dan kunt u ook nog een Sperwer of een Slechtvalk rond de groepen spreeuwen waarnemen, die proberen er nog net voor het slapen gaan eentje te verschalken. Het leuke is dat deze avondlijke ’airshow’ vanaf de wagendijk van heel dichtbij kan worden bewonderd.

Hoe ontstaat zoiets? Na de broedtijd verzamelen de spreeuwen zich in kleine groepjes. Van heinde en verre vliegen deze groepen naar vaste slaapplaatsen. In het najaar komen er vanuit Noord en Midden-Europa ook nog vele spreeuwen naar onze omgeving bij. Rond de slaapplaatsen vormen zich uiteindelijk dichte “wolken“ van duizenden spreeuwen. Deze synchroon zwenkende zwermen zijn een spectaculair schouwspel.

Foto Bert Swart