Excursie Natuurgroep loopt gierend uit de Klauwen

Waverhoek De excursie van de Natuurgroep Kockengen heeft op zaterdag een flinke oploop veroorzaakt.

De opwinding werd in eerste aanleg veroorzaakt door onze hoofdgidsen Theo van Schie en Gerard van Zuijlen. Daarover straks meer.

De geplande excursie begon ’s ochtends met prachtig weer. Een 20-tal deelnemers verzamelde zich bij de ingang van het nieuwe natuurgebied Waverhoek alwaar Theo van Schie de deelnemers bijpraatte over de bijzondere aanleg en eigenschappen van Waverhoek.

Daarna ging de groep het gebied in. Op de plasjes wemelde het van de eenden en ganzen. Al snel zagen de deelnemers Bruine en Blauwe Kiekendief boven de plas jagen en dat gold ook voor twee Torenvalken. Veel vogels zijn op trektocht van Noord naar Zuid en vanwege de stevige tegenwind kwamen zij laag overvliegen. Zo zag en hoorde iedereen Leeuweriken, Graspiepers en Koperwieken overvliegen.

Op enig moment tijdens de wandeling zag Theo van Schie een kleine Klauwier zitten in het struikgewas. Een mooie waarneming en bijzonder genoeg om even de telescopen op te richten. Na een eerste - het is een Klauwier, dus waarschijnlijk een Grauwe - kwam vrijwel direct de mogelijkheid van een Daurische Klauwier op. De roodachtige staart bleef nog even verborgen, maar toen deze gezien werd was het raak.

Een Daurische Klauwier is een bijzondere waarneming en er zijn tot nu toe tien goedgekeurde waarnemingen in Nederland gedaan (van 1995-2011), waarvan er negen aan de kust. Dit was dus het tweede geval in de binnenlanden.

Terwijl de groep verder wandelde en genoot van onder andere Baardmannetjes in het riet werd de waarneming van de Klauwier toch maar even gemeld op waarneming.nl.

Binnen een paar minuten werden we gebeld vanuit het hoofdkantoor met verzoek om meer specificaties. En na de bevestiging kwamen grote groepen rennende vogelaars vanuit heel Nederland naar deze bijzondere waarneming kijken. Een echte oploop dus van vooral mannen met grote telescopen en dito camera’s.

En dus staan er nu op waarneming.nl heel veel foto’s en zelfs een video (zie hieronder). En wij houden het verder bij mooie foto’s van Hans van Loenhoud van onze eigen zeer geslaagde excursie.

Foto's Hans van Loenhoud