Jonge kerkuilen geringd.

Tekst Theo van Schie

Foto's Freer Boekeloo

De werkgroep nestkasten van de Natuurgroep Kockengen heeft een flink aantal nestkasten in beheer in de wijde omgeving van Kockengen. Zo zijn er nestkasten opgehangen voor bos- , steen- en kerkuilen en ook voor torenvalken. In het broedseizoen worden de kasten door leden van de werkgroep gecontroleerd en als er jonge vogels zijn wordt geprobeerd om deze te laten ringen. Dit ringen wordt uitgevoerd door vogelringer/kerkuilonderzoeker Marc van Leeuwen.

Zaterdag 24 augustus werd in de omgeving van Kockengen een nest van 4 jonge kerkuilen geringd. Dit keer waren ook de jongeren uitgenodigd die regelmatig deelnemen aan de ’natuur-ommetjes’. Tijdens het ringen hebben ze de gelegenheid om deze bijzondere vogels eens van dichtbij te zien en meer te weten te komen over hun verborgen leven. De kerkuil is een echte nachtvogel die alleen in het donker actief is en daarom vrijwel nooit wordt waargenomen.

Voor het ringen worden de jonge uilen een voor een voorzichtig uit de nestkast gehaald en ieder apart in een katoenen zakje gestopt zodat ze zichzelf of een ander niet kunnen beschadigen.Bij het ringen wordt de lengte van de buitenste slagpen opgemeten, hierdoor kan de leeftijd bepaald worden. Daarna worden de uilen gewogen, de combinatie leeftijd/gewicht zegt dan iets over de conditie van de uilen. En die was goed, alle vier de uilen wogen ruim 300 gram.

Opvallend is dat de jonge kerkuilen alle handelingen heel rustig ondergaan, er is geen paniek of vluchtgedrag. Er is dan ook alle tijd om de vogels goed te bekijken en te fotograferen. De jonge kerkuilen die 24 augustus geringd zijn waren al helemaal volgroeid. Aan het streeppatroon op de vleugels is dan te zien of het een man of vrouw is. Het bleek hier om een nest met vier meiden te gaan.

Na het ringen werden de uilen weer terug gezet in de nestkast. De uitvliegopening wordt daarbij nog even afgedekt met een zak om te voorkomen dat de uilen door de onrust uit de kast zouden vliegen. Na 15 minuten wordt de zak zachtjes weggetrokken. De jonge kerkuilen bleven rustig in de kast zitten, maar zullen zeer binnenkort uitvliegen en op zoek gaan naar een nieuw, eigen leefgebied.