Natuurwerkdag 2012 in polderreservaat Kockengen

Zaterdag 3 november waren in heel Nederland duizenden enthousiaste natuurliefhebbers actief tijdens de Nationale Natuurwerkdag. De echte liefhebbers, kan je wel zeggen. Want een mooie wandeling op de Hoge Veluwe is vanzelfsprekend een belevenis. Maar met je blote handen, in de druiligere regen, met je laarzen diep in de bagger, wilgen knotten, hakhout afzetten en een laaiend vuur brandend houden, dat is het echte werk.

En dat beleefden zaterdag 61 mensen, organisatoren en bezoekers, in Kockengen. Jong en oud, naar schatting tussen de 12 en 75 jaar jong, waren van negen uur ’s- morgens tot twee uur ’s-middags niet te stoppen. Met als resultaat: twee percelen elzen- en wilgenhakhout in het Polderreservaat weer vrijgemaakt voor jong groen waarin vooral de kleine zangvogels maar al te graag komen bivakkeren. En voor de deelnemers: een gezonde en zeker ook een gezellige ochtend.

De actie, op initiatief van en geleid door leden van de Natuur Groep Kockengen, werd ondersteund met bijdragen van verschillende instanties. Rabobank Rijn- en Veenstromen was aanwezig met een grote groep hardwerkende medewerkers van het Team Control. De Gemeente Stichtse Vecht, die eigenaar is van het terrein, en Landschap Erfgoed Utrecht leverden ook elk hun bijdrage aan deze natuurwerkdag.

Het is heel plezierig om te merken dat juist uit de samenwerking tussen overheden, de locale natuurgroep, het bedrijfsleven en vrijwilligers dit soort natuurwerkdagen tot een succes kunnen worden. Dat jongeren die hun maatschappelijke stage lopen bij de Natuurgroep Kockengen zo ook een stukje van hun praktijkopleiding konden invullen en beloond werden met een certificaat, was bovendien mooi meegenomen.

Wie meer wil weten van het werk van de Natuurgroep Kockengen en meer foto’s van de voorbije natuurwerkdag wil zien, kan terecht bij de website:

www.natuurgroepkockengen.nl

Foto's Wim Ridder