Zwoele zomeravond met nachtvlinders

Tekst en foto's Linda Kor

Kort verslag van de nachtvlinder inventarisatie Poldergebied Kockengen

Vrijdagavond 6 juli was de derde inventarisatie avond van de nachtvlinders in het Polderreservaat door de Natuurgroep Kockengen.

Rond 23:00 uur kwam ik op de plek waar de inventarisatie plaats zou vinden aan. Er werd toen gewerkt aan het opzetten van het witte doek met lamp, waarop de vlinders dan af zouden komen. En verderop in het veld stond een grote bak met een lamp erboven.

De mannen van de Natuurgroep Kockengen, gewapend met vergrootglazen en boekwerken, spraken vol enthousiasme over de verschillende soorten nachtvlinders en micro’s. Er zijn zoveel meer nachtvlinders in Nederland dan dagvlinders. Er gaat echt een nachtwereld voor je open!

In eerste instantie kwamen er alleen de zgn. micro’s op het witte doek. Maar later, rond middernacht, zagen we de voor mij toch wat exotischer soorten. Als leek heb ik mijn ogen uit gekeken. Bovendien had ik nog nooit gehoord van huismoeders, groot avondrood, haarbossen en witte tijgers als het om nachtvlinders gaat.

Eerst kwamen dus de wat kleinere vlinders op het witte doek, zoals de witte tijger, de bruine grijsband spanner en de kleine zomervlinder. Prachtige beestjes, met mooie tekeningen op hun vleugels. Rond half twee ’s nachts kwamen de wat grotere soorten op het doek en in de bak, zoals de groot avondrood en de populierenpijlstaart. Voor mij was het meest bijzondere beestje de wapendrager.

Ik raad het iedereen aan om eens een kijkje te gaan nemen tijdens een van de nachtvlinderinventarisaties. 10 augustus is de volgende keer, voor meer informatie houdt deze website in de gaten.

Foto's Linda Kor
Schedeldrager (donkere variant)
Gespikkelde HoutvlinderPuntige ZoomspannerGetekende Gamma-uilKleine Zomervlinder
WapendragerPopulieren pijlstaart

Populierenpijlstaart