Nationale Natuur Werkdag 2011

Door Jan van Wijk

Vorig jaar leefden in totaal zo’n 12.000 mensen zich uit op de Nationale Natuur Werkdag. Dit jaar kon er op zo’n 4000 locaties gewerkt worden, één daarvan was het Polderreservaat in Kockengen.

Om 9 uur hadden zich al een kleine 20 mensen verzameld bij de begraafplaats.

Na een korte introductie werd het gereedschap en de catering in een 2 tal kruiwagens geladen en ging de groep op weg naar de werklocaties.

In het Polderreservaat, aangelegd in 1980, moest op 2 locaties de houtopslag verwijderd worden. Dit soort bosjes moeten om de ongeveer 5 jaar gekapt worden om het hout te verjongen. Met linten waren de bomen aangegeven die moesten blijven staan, zoals een aantal meidoorns, dit om er voor te zorgen dat al te enthousiaste werkers ze zonder pardon zouden omzagen. Het verwijderde hout werd ter plekke verbrand en zo’n groot vuur is natuurlijk altijd spectaculair.

Gaande weg voegden zich meer mensen bij de groep en uiteindelijk waren er 35 personen aan het werk, waaronder een 5 tal jongeren die op deze manier een deel van hun maatschappelijke stage invulden.

De catering was in handen van Bram Stam die tijdens de pauzes zorgde voor een bak koffie, thee of warme chocolademelk. Dit laatste is normaal een toepasselijke drank in november, maar bij het mooie weer op deze dag paste eigenlijk meer een glas koele frisdrank. Voor de lunch was er een grote pan snert.

Rond 2 uur zat het grootste deel van het werk erop en kon terug gezien worden op een nuttige en gezonde dag in de natuur, met voor Kockengen een record aantal deelnemers.

>> Bekijk ook de foto's van de natuurwerkdag