Zoogdieratlas.nl: Welke vleermuis is dat?

Vleermuisonderzoek zonder gebruik van een batdetector is heden ten dage bijna ondenkbaar. Daarom organiseert Zoogdieratlas Utrecht een cursus batdetectorgebruik. De cursus bestaat uit een weekend (22 - 24 juli) en een aantal excursies in de omgeving van Baarn.

In Nederland leven 17 soorten vleermuizen, maar welke daarvan in de provincie Utrecht voorkomen is niet bekend. Over de precieze locaties waar die vleermuizen zitten is al helemaal weinig bekend. Toch is dat belangrijk om te weten, want veel vleermuissoorten leven heel dicht in de buurt van mensen. Ze slapen overdag - bijvoorbeeld - in spouwmuren, op kerkzolders, in bomen of achter boeiborden. Veel mensen hebben dat niet in de gaten, want vleermuizen zijn klein en alleen ’s nachts actief. ’s Nachts jagen ze op insecten in de tuin, het park of boven vijvers. Vele muggen en vliegen worden door vleermuizen gevangen en het zou daarom jammer zijn als de vleermuizen zouden verdwijnen. Toch gebeurt het wel eens dat - per ongeluk - een verblijfplaats van vleermuizen wordt vernietigd. Bijvoorbeeld tijdens herstel- of verbouwwerkzaamheden aan een huis, bij het isoleren van spouwmuren, het onderhoud aan parken of het kappen van bomen. Weten wat bij jou in de buurt leeft verkleint de kans op dit soort ongelukken.

Het jaar 2011 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Jaar van de Vleermuizen. Zoogdieratlas Utrecht organiseert in dit kader verschillende vleermuisactiviteiten, waaronder een cursus over het gebruik van de batdetector.

Een batdetector is een klein apparaatje waarmee de roep van vleermuizen hoorbaar wordt gemaakt. Vleermuizen vinden ’s nachts hun weg door al roepend rond te vliegen. Wordt hun roep teruggekaatst door een muur of boom dan horen ze dat en kunnen ze die ontwijken. Ze kunnen met hun roep zelfs insecten vinden en vangen. Elke vleermuis roept zoals hij gebekt is. Daardoor kan je met de batdetector ook de vleermuissoorten van elkaar onderscheiden. Zo brengen we met de batdetector de verspreiding van de vleermuizen in Utrecht in kaart.

Wil jij leren hoe je vleermuizen met de batdetector vindt en op naam brengt, doe dan mee met de cursus. Het is wel handig als je al een batdetector hebt of kunt lenen. De cursus kost 80,-. Daar is de overnachting, ontbijt en lunch in het weekend van 22-24 juli bij inbegrepen.

Opgeven voor de cursus en de excursies doe je bij dennis.wansink@zoogdiervereniging.nl.