Landelijke Natuurwerkdag in Kockengen

Tekst en foto's: Jan van Wijk

Er waren de voorafgaande dagen al flink wat voorbereidingen getroffen om deze speciale werkdag in goede banen te leiden. Er was gezorgd voor een opstapplaats bij de Spengense Molen en aan de overkant van de Bijleveld. De werklocatie was voorbereid en er was een afdak van zeildoek gemaakt voor als het slecht weer zou worden.

Er was het maximum van 40 inschrijvingen ontvangen , zelfs vanuit IJsselstein en Rotterdam. Ook waren er dit jaar 3 inschrijvingen van deelnemers in het kader van hun maatschappelijke stage.

Zaterdagochtend vroeg werden de laatste puntjes op de i gezet, de bewegwijzering werd in orde gemaakt en werkmaterialen als zagen, handschoenen en knipscharen werden met kruiwagens naar de werkplek gebracht.
Ook de inwendige mens werd niet vergeten, veel kannen koffie en thee en een enorme pan linzensoep, gewicht meer dan 20kg voor de broodnodige energie. Gelukkig heeft niemand het in zijn rug gekregen met het in en uitladen.

De deelnemers werden met een bootje overgezet naar de unieke werkplek een natuurgebiedje van Staatsbosbeheer aan de Bijleveld, bestaande rietland, hakhoutbosjes, een poel en een prachtige oude dijk met daarop een wilgenlaantje.

Er waren overvliegende ganzen, fluitende smienten, gracieus vliegende grote zilverreigers en in de verte was de schitterende roep van de wulp te horen. Een torenvalk bekeek het schouwspel onder zich vanaf een van de molenwieken, een betere ambiance om eens flink aan de slag te gaan was niet mogelijk.

Na een eerste bak koffie met gebak en een openingswoord van Theo van Schie werden de deelnemers in 3 ploegen verdeeld en gingen zij aan de slag.
Het meest favoriete klusje was uiteraard het vuur maken om het snoeimateriaal te verbranden. De pyromanen in spé stonden te trappelen om aan de slag te gaan.

Er was volop bedrijvigheid in dit normaal gesproken stille gebiedje, gelukkig waren er nog steeds een aantal mensen die op de ouderwets manier met een boomzaag de wilgen te lijf gingen dit als tegenwicht van het gieren van de motorzagen.

Rond het middaguur was er een welverdiende pauze om weer even op krachten te komen met ondermeer de heerlijke linzensoep.

In de middag was er de mogelijkheid om van de molenaar Piet Lemmens een rondleiding in de Spengense molen te krijgen waarbij hij vertelde over de geschiedenis van deze molen die op dit moment grondig gerestaureerd word.

Rond 14:00 werd de werkdag afgesloten, er was veel werk verzet en iedereen was enthousiast, het was een bijzondere dag geweest.

Menige deelnemer zal de volgende dag uitgeroepen hebben “ik heb last van spierpijn op plekken waarvan ik niet eens wist dat daar spieren zaten“.

Fotoverslag

Meer foto's op Flickr