Excursie naar Zuidpier Ijmuiden; storm op zee, leeuweriken op het strand.

Zaterdag 3 oktober 2009 was de jaarlijkse excursie naar de Zuidpier van Ijmuiden. Met een windkrachtvoorspelling van 5 oplopend naar 7 ging een groepje van 5 vogelaars op pad. Geen ideale omstandigheden om grote hoeveelheden vogels voorbij te zien trekken, maar wel spectaculaire golven en toch nog een paar bijzondere waarnemingen.

Het was even tanden op elkaar zetten toen we van de parkeerplaats naar het strand liepen. Niet dat dit traject nu zo bijzonder zwaar is, maar het opstuivende zand zorgde ervoor dat je beter maar even je mond dicht kon houden. Op het strand, tegen de pier zaten grote groepen meeuwen, kokmeeuw, kleine mantelmeeuw, grote mantelmeeuw, volwassen vogels en veel (bruine) jonge vogels. Er tussen scharrelde een enkele scholekster. Een groepje rotganzen vloog laag over de branding voorbij. Op de pier was het uitzicht op de zee magnifiek, grote golven en donkere wolken en opspattend schuim tegen de beton blokken van de pier. Opvallend was een groepje wilde eenden dat achter een van de grote betonblokken zat te schuilen voor de wind. Je verwacht al geen wilde eenden op de zee en al helemaal niet bij dit weer.

Tussen de betonblokken was toch nog de nodige vogelactiviteit te bespeuren: bonte strandloper, steenloper, kanoetstrandloper, drieteenstrandlopers en paarse strandloper. En tussen de pieren werd een jonge Jan van Gent gespot. Door de harde westenwind zijn dit soort typische zee vogels nu ook bij de kust te zien. Na de koffie in de haven zijn we nog even op het strandje van het Kennemermeer geweest. Na een tip van andere vogelaars, er zouden strandleeuweriken te zien zijn. En dat was niet moeilijk om deze kleine vogeltjes te ontdekken. Er stond al een groepje van 10 - 12 vogelaars op het strandje naar deze bijzondere vogeltjes te kijken. Voor de meeste van ons was het de eerste keer dat we deze soort konden waarnemen.

In totaal zijn er op deze excursie 17 vogelsoorten gezien.